Oregano
Dobromysl neboli oregano je oblíbené koření nejen ve středomořské kuchyni. Tato vytrvalá bylina se pěstuje v zahradách po celém světě. Využívá se zejména v italské, francouzské a řecké kuchyni, neodmyslitelně ale patří i do té asijské nebo mexické, my si ho spojujeme zejména s přípravou pizzy, těstovin nebo rajčatových omáček.
Vysaďte oregano ve vaší zahradě
Oregano je nejen skvělé pro své chuťové a aromatické vlastnosti. Jeho medonosné květy přitahují opylovače a jsou okrasou každého záhonu. Sazenice oregana kvete od pozdního jara až do podzimu, využijete ho nejen v kuchyni, potěší i jeho účinky na naše zdraví. Jde o silné přírodní antibiotikum, které organismu pomáhá ničit plísně a kvasinky, má protizánětlivé účinky, takže se používá i při zánětech a bolestech v krku. Pomáhá i při střevních problémech, podporuje i trávení.
Kdy oregano sbírat?
Oregano se stane ozdobou každé zahrady, záhon dokáže zbarvit růžovofialovými kvítky, které nelze přehlédnout. Sbírá se těsně před začátkem kvetení, jakmile se první květy začnou otevírat. Využívá se celá horní část rostliny i s listy, která je dlouhá asi 25 cm. Sušíme nať i listy, z první sklizně si můžeme nasušit i kvetoucí dobromysl do sušených aranžmá.
Víte, že když chcete silné a chutné koření, měli byste dobromysl sbírat za plného slunce kolem 11. hodiny dopoledne? V tu dobu obsahuje maximum silic.
Jak oregano pěstovat?
Pěstování oregana je snadné. Výsadba sazenic se provádí do květináče, záhonu nebo bylinkové spirály, pokud vsadíte na záhon, dopřejte mu dostatek prostoru, aby se sazenice mohla rozrůst do šířky. Daří se mu na slunci v dobře propustné a mírně sušší půdě se zvýšeným obsahem vápníku. Je to velmi odolná a vitální rostlina, kterou není třeba ani příliš zalévat. Roste rychle a spontánně, na jaře ji sestřihněte nad zemí. Můžete ji množit dělením trsu a vysadit si další sazenice. Přes zimu oregano chraňte před mrazem přikryté listím. Předtím ho ale na podzim ostříhejte.