Pažitka
Pažitka je vytrvalá bylina a pěstuje se především pro svou nať, ale její květy udělají parádu v záhonu nebo květináči. Celá rostlina je jedlá, květy můžete použít k dekoraci pokrmů a šťavnatou natí posypte brambory, rajčata nebo maso či přidejte k čerstvému sýru.
Pažitka není vhodná k sušení, protože ztrácí aroma, ale můžete ji zamrazit.
Květy pažitky přitahují opylovače, takže nechte část natě vykvést. Vykvetlá nať není vhodná ke konzumaci, protože ztuhne.
Pažitku sklízejte průběžně během celé sezóny. Množit rostlinu můžete dělením trsu nebo ze semen, ale klíčí velmi pomalu.
Pěstování pažitky je velmi snadné. Daří se jí na slunci a snese sušší půdu, ale pravidelná zálivka jí prospívá. Není náročná na živiny v půdě a nepotřebuje přihnojovat. Preferuje hlinitopísčité, dobře odvodněné půdy.